Den virkelige guide omkring analsex

Den virkelige guide omkring analsex

Den virkelige guide omkring analsex

Denne artikel er af høj lægefaglig kvalitet og er i sagens natur skrevet af en speciallæge til og for MakeLoves brugere. Selve teksten er ikke i alle tilfælde enkel og derfor kan du, hvis du har spørgsmål til analsex skrive til os på info@makelove.dk eller ringe til os i åbningstiden. Så skal vi nok forklare dig alt vi ved om analsex og om hvad vi mener, der er godt for dig. Læs den ultimative forklaring til analsex lige her.

Anatomien omkring analsex

Anus eller endetarmsåbningen ligger for enden af analkanalen som ligger efter rectum eller endetarmen. Rectum er den sidste del af tyktarmen eller colon, og kaldes rectum fordi den er lige i modsætning til tarmenes ellers snoede forløb. Grænsen mellem anus og rectum kaldes den anorectale linje og markerer overgangen mellem det kraftigere pladeepithel (ligesom huden) og det langt mere sårbare tarm-epithel. Overgangen markerer også grænsen mellem hvor eksterne (smertende) og interne (smertefri) hæmorider. Den nederste del af rectum er den hvor afføring opsamles og kaldes den rectale ampul.

Omkring analkanalen ligger kraftige bindevævshinder kaldet fascier, eller muskelhinder, som fastgør analkanalen til omkringliggende strukturer. Under muskelhinderne ligger der

Den eksterne eller ydre sfinktermuskel ligger i nær relation til huden ved anus og er den muskel som er under viljens kontrol. Det er altså den muskel man bevidst kniber sammen for at holde på afføringen. Ligesom alle muskler har den en hvis normal muskelspænding eller tonus, og eftersom der ikke er nogen muskler der virker modsatrettet vil den altid holde anus lukket. Musklen afslappes når man har afføring, men kan også bevidst knibes sammen.

Den interne sfinktermuskel ligger lige over den eksterne og består ligesom denne af en muskelring som holder anus lukket. Denne muskelring er ikke under viljens kontrol og afslappes automatisk når den rectale ampul fyldes. Hvis man bevidst holder afføringen tilbage med den eksterne sfinkter fører tarmen under normale omstændigheder afføring tilbage til den nedre del af colon hvorfra mere vand absorberes fra afføringen. Bevidst tilbageholdelse af afføring over tid, kan derfor resultere i forstoppelse med tørre fæcesknolde.

Anatomien er ens for kvinder og mænd

De samme nerver som går til vagina (hos kvinder) og prostata (hos mænd) løber også til anus og rectum. Anal stimulation vil derfor ofte resultere i seksuel tilfredsstillelse og kan give orgasme. Selvom analsex ofte fremstilles som noget der primært er udbredt blandt homoseksuelle mænd, så viser forskningen at det langt fra er alle homoseksuelle par som dyrker analsex, og at analsex er forholdsvist udbredt blandt heteroseksuelle par. Nogen former for analsex praktiseres også blandt lesbiske par. Reaktionen på analsex varierer fra person til person.

Nogen finder stimulationen ophidsende, men får aldrig orgasme af den. Andre oplever at i den seksuelle situation kan bare indføringen af legetøj i anus/rectum fremkalde orgasme. Mænd har den fordel ved analsex at prostata – blærehalskirtlen ligger lige under den forreste væg på rectum. Massage af prostata er for de fleste mænd dejligt og ophidsende, og de fleste oplever at der kommer rigeligt med presperm ved dette, selv hvis der ikke opnås orgasme. I parentes bemærket er prostata og sædblærerne ikke det samme organ. Sædblærerne ligger over prostata på bagsiden af urinblæren og ophober sædceller. Prostata producerer størstedelen af den væske som udgør ejakulatet ved udløsning.

Forsigtighed omkring analsex

Fordi anus og rectum ikke producerer sekreter ligesom skeden ved seksuel ophidselse, og fordi tarmoverfladen (over den anorectale linje) er mere sårbar end skedens er ubeskyttet analsex en af de mest risikofyldte former for sex, når det gælder seksuelt overførte sygdomme. Det er derfor altid tilrådeligt med rigelige mængder glidecreme og brug af kondom. Det er ikke kun HIV der kan overføres til anus, også kønsvorter (HPV, hvoraf visse former øger risikoen for anal og peniscancer), herpes, syfilis, gonorre, hepatitis og andre bakterier og vira kan overføres på denne måde. Ubeskyttet analsex som den modtagende part med en HIV positiv partner er den seksuelle akt som giver størst risiko for at blive smittet med HIV, men den givende part kan også blive inficeret af den modtagende part, selvom risikoen er mindre.

Ud over risikoen for seksuelt overførte sygdomme, som kan minimeres ved brug af kondomer, eller ved kun at indføre rengjort sexlegetøj kan man også komme til at beskadige anus og/eller rektum mekanisk. Analkanalen og rectum er forholdsvist stramt bundet til de nærmeste anatomiske strukturer, og har lav elasticitet. Da slimhindeoverfladen samtidig er sartere medfører analsex relativt ofte mindre blødninger fra tarmoverfladen. Analsex kan desuden gøre problemer med hæmorider værre. Det er derfor vigtigt altid at gå langsomt frem, bruge rigelige mængder glidecreme, og aldrig forcere indføring, eller ignorere smerter ved analsex. Hvis der efter analsex optræder mavesmerter eller blødning ud over små røde striber på toiletpapir bør man søge læge. Under alle omstændigheder er det vigtigt at gå langsomt frem.

Analsex skal føles dejligt og frækt, ikke smertefuldt.

Legetøj til analsex

Legetøj til analsex bør altid være rent når det indføres og ikke deles mellem forskellige personer. Hvis det alligevel deles bør det kun ske efter grundig rengøring og/eller påført kondom. Som hovedregel må legetøj til analsex aldrig være hårdt, have skarpe kanter eller være større end at det kan indføres uden smerter. Smerter er altid et advarselssignal og bør medføre at legen afbrydes.

Sexlegetøj til analsex og sexlegetøjsrengøring

For sikker analsex skal du altså kigge på vores udvalg af anal sexlegetøj:

  1. Hvis du er mand klik her
  2. Hvis du er kvinde klik her
  3. Hvis I er et par klik her

Endeligt er det vigtigt med en god glidecreme. En god tommelfingerregel siger, at vandbaseret glidecreme egner sig bedst til sexlegetøj. Dog anbefales silikonebaseret glidecreme til analsex, fordi silikonebaseret glidecreme ikke optages af kroppens slimhinder og det er vigtigt, når du støder frem og tilbage med det anale sexlegetøj.

Slutteligt er det vigtigt altid at holde sexlegetøjet rent og Makelove anbefaler, at du altid anvender sexlegetøj rengøring både før og efter brug.

God fornøjelse med analsex.

Nikolaj Mackowski